Ghid de călătorie în Croatia – jurnal de bord V

De dimineata plecam spre Plitvice.

Plitvice

Pana la Senj mergem pe coasta, urmand ca de acolo sa o luam prin munti. Senj-ul e supreb, ca inreaga coasta de altfel. GPS-ul ne duce pe un drum cu o singura banda (dar nu cu sens unic!), drum care e aproape total parasit (ceea ce nu inseamna prost). Peisajul e superb- padure cat vezi cu ochii, dar destul de ciudat cand te mai intalnesti cu cate o masina. In final ne-am intalnit cu doua (probabil si pe ei ii ghidase GPS-ul tot pe acolo), dar am trecut unii de altii fara incidente….

La Plitvice ne-am cazat la o pensiune aflata la vreo 10 km de intrarea in parc.Conditii bune de cazare si masa excelenta si la un pret incomparabil cu pensiunile aflate in imediata vecinatate a parcului. Cumparam o harta cu lacurile de la Plitvice de la un supermarket aflat la un hotel si planuim traseul pentru a doua zi.
Vineri  – 8  iunie 2007

De dimineata luam micul dejun la pensiune si plecam inspre Plitvice. Intram pe la intrarea numarul 1. Deja stabilisem ca traseul urmat va fi C. Sunt 5 variante de traseu (pe care le stiam de pa harta cumparata cu o zi inainte) – trasee facute in functie de numarul de ore petrecute cu vizitatul. Noi am ales C-ul (e al patrulea traseu ca durata – 5-6 ore. In  principal toate traseele au aceleasi puncte de interes (cele mai frumoase zone din parc), dar in functie de durata se poate lua pe jos mai mult sau mai putin.

Plitvice

Intrarea este 110 kn. Inca de la primul “contact” cu lacurile si cu cascadele peisajul este superb. Facem cate 10 poze pe minut din primele 5 minute si tot nu ne vine sa credem ca e real…..traseul C include la un moment dat plmbarea cu vaporasul si apoi intoarcerea la un punct de baza cu un fel de ….trenulet??.

Plitvice
Vizita dureaza cam 5 ore timp in care nu incetam sa ne minunam de cat de superb e coltul asta de lume. Nu e nevoie de ghid sau de alte minunatii pentru ca ceea ce vedem nu poate fi descris. Cand plecam deja se strang multe grupuri de turisti la poarta, ceea ce ne face sa fim foarte incantati ca am ajuns la o ora mai devreme a diminetii.
Plitvice
Lacurile se varsa unul in altul iar fiecare varsare formeaza cascade de diverse marimi. Sunt 16 lacuri, toate de o culoare ireala verzuie. Pestii  sunt la ei acasa, apa are o transparenta ireala cel putin la mal (din cauza adancimii lacurilor care poate ajunge si la peste 20 de m nu se poate vedea la fel de clar peste tot)…..de nedescris!
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice
Plitvice

In final am ajuns la vreo 600 de poze si o ora de filmare….lucru care cred ca spune totul!

va urma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *