Criț, Transilvania: musai de vizitat în Săptămâna Haferland 2015

Am petrecut week-end-ul la Criț, în Transilvania, mai precis în Haferland (Țara Ovăzului, zona locuită de sași). Sunt multe lucruri de văzut și de făcut în Criț și în regiune, am să încerc să le pun oarecum într-o ordine firească. Am apucat să vizităm câteva localități: Bunești, Meșendorf, Roadeș. Revin cu povești despre fiecare. Am mai fost la Sighișoara și Saschiz.
Săptămâna Haferland 2015, cea de-a treia ediție și cea mai mare reuniune a șasilor din Transilvania. În zilele următoare o să revin cu principalele atracții și locuri interesante din zonă. Evident, vor fi evenimente și la Viscri, cea mai celebră localitate din zonă.

Imagine din Crit, din turnul bisericii fortificate
Imagine din Crit, din turnul bisericii fortificate

Haferland înseamnă Țara Ovăzului, pentru că aparent în zona deluroasă în care au fost localizați sașii se făcea cel mai bun ovăz.
Sașii sunt denumiți saxoni nu pentru că ar proveni din Saxonia, ci cuvântul era tradus inițial drept “colonist”. Sunt coloniști care provin din zona Luxemburg și limba originară săsească seamnănă cel mai mult cu dialectul local din Luxemburg. Din păcate, numărul vorbitorilor de limbă săsească scade de la an la an și familiile nu-și mai învață copiii săseasca, fiind preferată limba germană.

 

Programul Săptămâna Haferland 2015

Săptămânâna Haferland are loc în perioada 6 – 10 august 2015, și așteaptă peste 1500 de turiști. Festivalul include atât manifestări cultural – artistice, cât și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olărit.

Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii. Ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este “Istoria ne învață!”

Festivalul își propune să îi învețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient. Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora. Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Turism în Criț

Numele de Criț vine din germană de la Kreuz (cruce), fusese instalată acolo o cruce mare care era vizibilă de la distanță. Satul este foarte vechi, printre primele localități săsești din zonă. După 1990 când sașii au plecat, satul s-a depopulat foarte mult.

Acum, organizațiile din regiune încearcă să ridice și Criț și celelalte localități după modelul Viscri și construind o economie de tip nou, care se susține în timp. Turismul devine foarte importat, dar în același timp activitățile tradiționale sunt susținute și încurajate, inclusiv renașterea unor meșteșuguri. Este încurajată conservarea patrimoniului, iar reparațiile și construcțiile sunt făcute într-un stil cât mai aproape de cel original.

Modelul Viscri funcționează pe de-o parte prințului Charles, datorită lui este cea mai mediatizată localitate din zonă. Anul trecut au fost 17.000 de turiști și sunt perioade când nu găsești locuri de cazare. La fel și în celelalte localități. Ori sunt goale și te poți caza la pensiuni, ori sunt toate locurile ocupate. În general când sunt festivaluri sau evenimente, locurile se ocupă rapid. Cele mai multe evenimente sunt deocamdată cele de ciclism organizate în zonă de Fundația Adept. Există și Transilvania Fest al fundației prințului Charles și acum am aflat despre Săptămâna Haferland.


Click pe imagini pentru mărire. Credit foto: PrinLume.Ro

Noi am stat la fosta școală care aparține bisericii fortificate din Criț. Este complet renovată și merită să mergeți pînă acolo să vizitați și casa, dar și biserica fortificată. Înțeleg că va fi acolo un bal cu ocazia festivalului Haferland, dacă aveți drum pe acolo, treceți să vedeți ce și cum. Arată excelent și mâncarea a fost foarte bună. Practic le lipsea doar o piscină ca să fie o locație de cinci stele.

Crit, Transilvania (40)

Biserica Fortificată din Criț

Dacă am înțeles corect, biserica este atestată de pe la 1270. Sofia Folberth, săsoaică de 93 de ani, ne-a povestit din istoriile zonei. Ea zice că autoritățile ungare i-au adus pe sași să colonizeze zona, care era pustie, pe la 1100-1200. Maghiarii descălecaseră în Panonia pe la 900, dacă țin bine minte. Iar acum vroiau să se apere de atacurile succesive ale tătarilor. Cam asta ar fi versiunea lor, noi o știm pe a noastră, inventată sau nu.

Biserica inițială a fost distrusă și refăcută ulterior, pe la 1500 începe fortificarea,erau atunci și niște legi foarte clare prin care localitățile trebuiau să aibă biserici fortificate în cazul unor atacuri. Pe lângă zidurile de apărare, oamenii puteau să se baricadeze și în biserică, de unde puteau arunca cu ulei încins sau apă fiartă peste atacatori prin fantele special create. Biserica actuală este refăcută pe la 1800, când s-a pus și orga. E prima orgă pe care o văd amplasată pe altar, nu în spatele bisericii. Apoi a fost renovată de câteva ori, ultima oară în 2013.

Dacă ajungeți prin zonă, nu ezitați 🙂 Merită vizita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *