Ghid de călătorie în Croatia – jurnal de bord – partea I

Din bunavoianta Claudettei a ajuns la noi un Jurnal de calatorie Croatia 2007 de la Oana, careia ii multumim foarte mult.

Opatija

Informatiile sunt foarte utile, fotografiile sunt pe masura. Enjoy!

Episoadele următoare:

Vineri   – 1 iunie 2007
Am plecat  pe  la 7.15 din Bucuresti. Destul de lejer Bucurestiul la ora asta, asa ca am ajuns destul de repede pe autostrada la Pitesti si de acolo pe traiectoria Sibiu – Deva- Timisoara. Drumul a fost foarte anevoios – multe localitati pe traseu, localitati cu limitare de viteza la 50 km/h, multe blocaje de trafic si mers in coloana (in localitatile cu o singura banda pe sens si in care drumul strabate intreaga localitate), accidente si altele asemenatoare care fac ca circulatia sa se desfasoare pe o singura banda. Concluzie : ajungem la Timisoara dupa 11 ore de mers, epuizati psihic si fizic…..Pensiunea e frumoasa (“Elena”), oamenii primitori – ne dau sfaturi de cum sa circulam si pe unde.
Sambata – 2 iunie 2007
La 9.30 plecam din Timisoara.Intr-o ora ajungem la Cenad si in urmatoarele 2 minute deja suntem la unguri. Fara nici o problema – se uita maxim ca figura din pasaport sa fie aceeasi cu cea a oamenilor din masina si intreaba daca exista ceva de declarat….raspunsul il iau de bun.
Cumparam vigneta din vama si schimbam forinti. Vigneta e vreo 9 euro si ceva si ne  va folosi pentru a putea circula pe autostrazile lor. Deja aerul e altul, civilizatia alta …..Pe autostrada trecem de mai multe reprize succesive de soare- ploaie- grindina, iar soare, iar ploaie si tot asa.
Pe la 14.30 ajungem la Siofok – GPS-ul functioneaza excelent asa ca ne lasa exact in fata pensiunii unde urmeaza sa stam. Aici prima surpriza: ne-au pierdut rezervarea…tipa se uita pierduta in catastifele ei, nu o prea ajuta nici limba engleza asa ca putem comunica destul de greu. Noroc ca avem mailul prin care ne confirma rezervarea listat….il aratam….il cerceteaza pe toate partile…pare ok. Asa ca ne da in final o camera  – probabil camera “de rezerva” – undeva la mansarda, in conditiile in care la camerele de langa inca se lucreaza. Oricum e frumos, curat, si nu ne mai deranjeaza confuzia lor. Mancam la pensiune – pentru ca suntem cazati la ei avem 20% reducere la mancare (nu si la bautura!). Asa ca dam cam 3500 de forinti (aprox 15 euro) cu tot cu bacsis.

Lacul Balaton

Ne plimbam pe marginea Balatonului – culoarea e ireal de verde.

Lacul Balaton

Ne dam seama a doua zi ca probabil mai mult din cauza vantului. Vedem lebede nederanjate de nimeni, cu boboci, rate. Nu dam de nici un roman ceea ce e bine. Statiunea e frumoasa cat apucam noi sa vedem, totul e verde, nici o mizerie nicaieri….parcurile superbe, pline de verdeata.

balaton
balaton
Lacul Balaton

Camera la Balaton a costat 38 de euro + taxele de aprox 700 de forinti.

Duminica – 3 iunie 2007
Luam micul dejun la Balaton (inclus in pretul camerei) – bufet suedez. Acelasi grup galagios de nemti care ne poluase fonic cu o seara inainte e si acum prezent – rad tare, canta, bat cu furculitele in masa…..sunt altii si mai necivilizati ca noi…Pe la 9.45 plecam deja inspre Croatia.
La 12 suntem la vama cu Croatia. Nu prea inteleg limba engleza…ei o dau pe a lor, noi pe a noastra si ca atare ne facem cat de cat intelesi….intreaba unde mergem – spunem Opatija si ne lasa sa trecem.
Schimbam in vama 250euro  la un curs de 7,1 kuna/euro. E destul de slab cursul fata de ce am citit pe forumuri, dar e in vama, asa ca il acceptam. Cumparam doua cutii de cola……desi pe ea scrie pret recomandat de 4,99 kn, in vama se vinde cu 12 kuna..deh, afaceristi ca si noi.
Inspre Opatija (Rijeka) platim de doua ori autostrada: o data la Sz. Elena – 36 kn si apoi la Rijeka – 56 kn. Platim peste tot cu cardul. Nu e nevoie de conversatie – cand le dai tichetul luat mai devreme de pe autostrada si cardul fac imediat operatia fara prea multe cuvinte……Alta viata!
Autostrazile lor sunt “ca in palma”. Peste tot unde e o benzinarie pe o parte aceeasi benzinarie e si pe partea cealalta.Intr-un singur loc benzinaria e doar pe o parte, dar un pasaj pe sub autostrada iti permite imediat sa ajungi acolo. Absolut peste tot se plateste (si) cu cardul.
Ajungem la Opatija – de fapt  o localitate mai mica langa Opatija – Ika.

Aici stam la un apartament superb (dormitor, bucatarie dotata cu tot ce trebuie si baie). Toti au aer conditionat. Ne costa 40 euro pe noapte.

Opatija
Opatija

Gazda e  o doamna pe la 40-45 de ani, foarte joviala si ne face sa ne simtim bine.Sotul ei e sau a fost capitan de vas, Se astepta sa fim mai in varsta, asa ca ramane mirata cand ne vede….

Opatija

Seara ne plimbam pe promenada de langa  statiune (stam aproape de mare – la aproximativ 200 de m). Promenada e de la Opatija si pana dupa Ika (Lovran) si se intinde pe cativa kilometri – 10. Marea e extrem de limpede. Destul de putine plaje amenajate – oricum nu sunt ca plajele de la noi – sunt mult mai pietroase si in apa se intra destul de brusc si la o adancime destul de mare “din prima”

va urma.