Vizită în Covasna: cum se fac Kurtos Kalacs la Ojdula (Oszdula)

Am fost zilele trecute prin Covansa, într-un tur de informare organizat de autoritățile locale cu sprijinul lui Răzvan Pascu. Am văzut multe atracții locale, vreau să încep cu Ojdula, unde am aflat cum se fac Kurtos Kalacs, am văzut sculpturi din pănuși și am gustat palinca locală. Sunt mai multe locuri de vizitat acolo, am citit despre câteva în pliantele primite.

0007

Ojdula sau Oszdula în maghiară este o comună din Covasna, la vreo 11 kilometri de Târgu Secuiesc. Este o localitate atestată documentar din 1332, dar pe spațiul său s-au găsit vestigii din neolitic, dar și unelte din epoca bronzului, apoi monede grecești. Conform tradiției populare, numele localității provine din numele unui secui- Osd- și al moșiei acestuia- ”Osd-ólja” însemnând ”odaia lui Osd”. În 1332 localitatea este consemnată sub numele de Usdula.

Acum este una dintre localitățile autentice unde comunitatea încearcă să își construiască un viitor și din turism. Ojdula este înconjurată pe trei părți de munți- în est de Munții Lepsa și Musat (1437 m), în sud de Muntele Lacauti (1777 m), iar în nord de Muntele Nemira (1646 m).

0013

Am experimentat cum fac ei Kurtos Kalacs, colacii care sunt căutați peste tot în țară, mai ales în București. Fetele au frământat aluatul, iar localnicele le-au arătat cum se fac fâșiile lungi care se înfășoară pe suport și se pun la rotit deasupra focului. Nu se pot face astfel de colaci la cuptor sau cel puțin nu ar avea același gust.

Apoi am văzut producțiile artistice ale celor care împletesc și vopsesc pănuși de porumb, fac chestii uimitoare din ele…
0010

De asemenea, am citit că au înainte de Paște o tradiție de vopsit ouăle, care sunt renumite, în satul Hilib, care face parte din comună. De asemenea, au cristale de cuarț, de pe valea pârâului Kopolno.

În orice caz, este o localitate care merită vizitată, au centru de informare turistică și veți ști ce să faceți. Chiar dacă stați mai mult timp în zonă sau doar treceți pe-acolo, Ojdula nu dezamăgește.

Am vizitat multe în Covasna, dar Ojdula mi s-a părut tare interesantă. Click pe imagini pentru mărire!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *