Theologos, Thassos – vechea capitală

Am fost astazi in Theologos, vechea capitala a insulei Thassos. Cu ocazia asta am aflat și faptul că insula a fost ocupată de egipteni în 1800, o chestie care pare astăzi aproape SF. Ma rog, sultanul Imperiului Otoman a daruit insula egiptenilor, ca un gest de bunavointa. Se pare ca suveranitatea egipteana chia i-a ajutat pe insulari sa o duca mai bine. Iar Theologos este numele conducatorului din vremea respectiva, probabil ca familia lui mai dainuieste in oras, dar n-am aflat asta.

Theologos - Thassos
Theologos – Thassos

Orasul pastreaza multe cladiri vechi, multe in paragina. Exista o manastire construita de calugarii de la Muntele Athos, am o poza in galerie. Nu este atat de spectaculos pe cat ne asteptam, dar nici nu au iesit poze rele.

Am mincat la o taverna, cum intri in Theologos pe stanga. Desi a durat putin, o singura grecoaica a gatit pentru 16 oameni si ne-a adus si o multime de bonusuri si surprize – apa, dulciuri si asa mai departe. Ne-am oferit sa ajutam la bucatarie, dar ne-a spus ca nu are nevoie.

Theologos - Thassos
Theologos – Thassos

Din pacate Theologos nu este la plaja si deci nu prospera astazi. Este doar o “curiozitate” pentru turisti. Totusi, am vazut copii si ne-am mirat afland ca grecii nu-i lasa sa se uite deloc la televizor. “Le afecteaza psihicul”, spun ei.

Copii se jucau prin oras si aveau biciclete. Am vazut tineri, am vazut si oameni care munceau din greu – un pantofar si doi tamplari.

0007

Cred ca au o viata destul de grea, dar in acelasi timp, pauza de la 14-00 la 17-00 este abordata cu seriozitate. Nu prea exista exceptii. Totusi, merita mentionat ca preturile in Theologos sunt mult mai mici decat in alte parti. O vila cu doua etaje costa 30.000 de dolari. Dar nici clientii nu se inghesuie cred… Desi turisti am vazut. Chiar si romani, chiar si pe biciclete… Nu prea ai insa ce face, doar poze, e un magazin alimentar, dar si doua cafenele.

Am stat la una unde cafeaua costa 1 euro. Am jucat table cu proprietarul si am cam pierdut. Si mancarea la terea Orizont (Orizontes) a fost ieftina, sub 8 euro de fiecare cu tot cu bere. Asa ca merita un drum pina acolo.

Galerie foto Theologos

(P) Tabara de Fotografie pentru Bloggeri e un eveniment organizat de Foto Union cu sprijinul Bancpost, Cosmote, Samsung Galaxy S4, Ford, F64, Booking Greece, Izvorul Cristalin

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *