În vizită la Mănăstirea Rila, Bulgaria

Am oprit la Mănăstrirea Rila din Bulgaria pe drumul spre Grecia. Vezi indicatorul dacă ai călătorit de mai multe ori, iar noi citisem și cartea Colecționarul de Istorie, care îl reînvie pe Dracula și are povești interesante cu respectiva mănăstire. Așa s-a născut curiozitatea care ne-a împins să ne abatem de la drum 31 de kilometri pentru a vizita lăcașul. Probabil că a fost o fortăreață respectată în Evul Mediu.

Mănăstirea Rila - Bulgaria

Mănăstirea Rila – Bulgaria

Mănăstirea Rila

Orașul Rila – prin care treci, dar n-are mare legătură cu mănăstirea – este locuit din vremuri antice, a fost colonizat de greci, locuit apoi de romani și tot așa. Ciudat că bulgarii nu vorbesc o limbă latină, nu?

Mănăstirea Rila este în munți, după ce treci prin pădure și parcurgi o vale cu nenumărate serpentine. Ziduri masive, turnuri de apărare, pare o cetate din Lord of The Rings înainte de atacul orcilor.

Mânăstirea Rila este cel mai mare complex monahal din Bulgaria. Nu știu cu ce s-ar compara la noi. Mânăstirea Rila este situată la aproximativ 100 km sud de Sofia – plus cei 31 de kilometri care par foarte lungi din cauza drumului de munte pe versantul sudic al Munților Rila. Mănăstirea este la 1147 m altitudine.

Biserica este foarte mare și decorată cu diverse imagini din Biblie, dar și din folclorul religios bulgar. De citit despre asta. Turnul de apărare este impresionant, iar de jur împrejur chiliile monahale și alte clădiri. Merită o vizită, am luat și suveniruri.

Se pare că a fost fondată prin secolul 10, de un mare sfânt, pe numele lui Ioan de Rila. Cică era cioban, dar a renunțat la cele lumești și s-a dedicat călugăriei. A trăit și printr-o peșteră, care este în apropierea mănăstirii. Există o carte despre viața lui Ioan de Rila, scrisă de Ioan Scylitzes.

A fost aproape distrusă de turci și apoi era să fie terminată de un incendiu. Oricum o locație extraordinară, liniștită, plină de hoteluri de lux, păduri imense și fără camioane cu bușteni…

 

Mănăstirea Rila

You may also like...

4 Responses

 1. Daniela says:

  Sincer…avem manastiri mai frumoase

 2. Dan Dragomir says:

  N-a zis nimeni ca n-ar fi frumoase la noi. Dar Rila este ceva deosebit.

 1. 24/06/2012

  […] mănăstirii Rila din Bulgaria am rezervat-o pentru http://www.prinlume.ro Manastirea Rila, Bulgaria AKPC_IDS += "54779,";Tweet window.___gcfg = {lang: 'ro'}; […]

 2. 10/09/2013

  […] Visam la Balcik din adolescenta, de pe vremea cand citeam Cella Serghi, insa nu gasisem ragazul sa ajung la el. Iata ca in vara asta m-am hotarat sa trec si Bulgaria pe lista si nu se putea fara Balcik. Sunt constienta ca nu a fost cel mai bun moment pentru prima intalnire, Bulgaria fiind si ea afectata de criza, ca toata zona. E destul de greu sa nu te lasi afectat de imaginea usor dezolanta de pe drum, din vecinatate, cu constructii neterminate si abandonate in mare parte. Pana acum stiam Bulgaria doar cat o traversam in drum spre Grecia, o singura data am oprit si am  vizitat Manastirea Rila. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *