Cetatea Aiud – biserică fortificată din sec. XIV

Cetatea de la Aiud, de fapt o biserică fortificată din Evul Mediu transilvănean, este unul dintre exemplele clare că monumentele istorice de care nu ne îngrijim se vor duce de râpă şi va rămâne din ele doar praful secolelor şi câteva poveşti de la nostalgici. Şi cică noi încurajăm turismul!

Am găsit cetatea Aiudului într-o stare deplorabilă chiar când era acolo o echipă de la TVR care realiza un documentar. Cetatea are ziduri înalte şi circa şase turnuri de apărare. Acestea înconjoară o catedrală evanghelică lutherană, precum şi o biserică reformată calvină, o casă parohială şi o casă a “clopotarului” (vezi pozele de mai jos). Există şi un aşa-zis palat princiar, dar nu mai mare decât o casă, astăzi un muzeu. Toate sunt foarte frumoase, dar într-o stare de degradare avansată.

Zona Aiudului este locuită de mii de ani. Au fost descoperite aici oase de mamuţi, oameni preistorici şi uneltele lor. De asemenea, apare pe unele hărţi vechi un oraş roman în apropiere. Numele de Aiud este relativ nou.

Cetatea a fost construită în secolul XIV, avea şanţ cu apă şi un pod mobil care astăzi nu mai poate fi văzut decât în desenele trasate de istorici. Zidurile înalte şi turnurile de apărare au făcut-o să reziste bine atacurilor. În secolul al 17-lea, dezvoltarea cetăţii s-a accelerat. Forma actuală a zidurilor datează din 1730-1800. Tot de atunci probabil nu s-a făcut nimic pentru repararea lor.

3 comments

  1. Pingback: Vacanta.. | Lila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *