Bordeaux, St. Emilion: vizita la podgorie

St. Emilion este la circa 25 de minute de Bordeaux și este una din cele mai cunoscute podgorii din regiunea atât de faimoasă pentru vinul roșu. Merită 100% o vizită, oricând aveți ocazia. Nu este doar podgorie, este un oraș medieval foarte frumos, cu o rețea de tuneluri subterane care includ chiar și o catedrală săpată sub pământ. În tuneluri, care se întind pe 200 de kilometri, temperatura este ideală pentru depozitarea vinurilor. St. Emilion are catedrale, turnuri fortificate, clădiri vechi și mici “chateau”-uri, dar dacă ajungeți și aveți timp mergeți într-un tur cu ghid prin subterante, mi s-a părut fascinantă vizita.

St. Emilion - Bordeaux, Franta
St. Emilion – Bordeaux, Franta

Saint-Émilion

Povestea sfântului Emilion este tipică pentru legendele medievale. Era un călugăr din secolul 8, care după ce călătorește prin Franța se stabilește aici, lângă Bordeaux. Se spune că zona era terorizată de un nobil foarte zgârcit, iar oamenii erau săraci. Călugărul Emilion fura pâine de la castel și o ducea săracilor, era un fel de haiduc al vremii. În timp ce era strict interzis să furi pâine , aveai voie să duci săracilor lemne. În fine, cineva îl pârăște pe Emilion sau poate lordul în suspecta deja, așa că pune oamenii să-l urmărească și să-l prindă “în flagrant”. Și, evident, după ce fuge cu pâinea, este prins, iar soldații găsesc asupra sa doar lemne de foc. Fapta e considerată un miracol și așa începe St. Emilion să devină un loc de pelerinaj.

Vizita în zonă începe în general cu Église collégiale, o mănăstire care are o curte interioară “din filme” și o catedrală cu vitralii foarte frumoasă. Intri deja în atmosfera medievală, dar încă nu știi ce te așteaptă după colț.

Église collégiale de Saint-Émilion
Église collégiale de Saint-Émilion

Traseul continuă cu turnul care se vede în prima poză. Este o biserică cu turn săpată în piatră (monolitică), care se întide de fapt și sub pământ. Turnul este pe un deal, iar privind jos vezi o piață centrală, unde sunt terase și magazine. Coborârea se face pe un drum de piatră destul de abrupt. Poți vizita orașul care este destul de întins, iar zona subterană se poate accesa numai cu ghid. Noi am avut un ghid foarte bun, am descoperit fiecare colț ascuns și fiecare capelă. Sub pământ este o catedrală cel puțin la fel de mare și de impresionantă precum cea de deasupra. Sunt coloane înalte de zeci de metri, iar restul pietrei a fost excavat, lăsând loc unei minuni subterane.

Sunt morminte amplasate în culoarele din zona catedralei subterane. Cum spuneam, localnicii susțin că subteranele sunt întinse pe 200 de kilometri.

Château Cardinal Villemaurine

Am plecat ulterior spre podgorie, am avut ocazia să vizităm una dintre cele mai interesante locații din St. Emilion: Château Cardinal Villemaurine. Se pare că în această proprietate a locuit la 1.300 un cardinal (Gaillard de la Mothe), iar vila este atestată de pe vremea maurilor, de-aici și combinația de nume. Toate explicațiile ni le-a dat Jean François Carrile, unul dintre proprietarii acestei afaceri de familie.

El ne-a povestit despre zonele viticole, despre metodele de preparare tradiționale, despre denumirile vinurilor de Bordeaux. Ne-a lăsat să înțelegem că mai ales snobii plătesc pentru eticheta vinului și vinul bun nu depinde doar de metodă și de vechime, ci de an și strugurii din acea perioadă. Anul acesta a început cu ploi în primăvară pînă în iunie, de aceea strugurii nu erau încă culeși, vor începe lucrul în a doua săptămână din octombrie, ne-a spus el. De asemenea, ne-a plimbat prin pivnițe, ne- arătat diverse sticle din trecut, 1989 a fost un an excelent și altele asemenea.

Totul a fost atât de extraordinar încât nu poți pleca de-acolo fără a cumpăra ceva, chiar dacă vin ieftin este și la Carrefour în oraș.

St. Emilion merită oricând o vizită, o revenire, un drum în plus chiar dacă nu sunteți aproape. Recomand cu căldură.

Galerie foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *