Sighișoara: week-end de poveste în Cetate

Sighișoara. 2013. Am fost de vineri pînă duminică în week-end-ul trecut pînă la Sighisoara, 284 de kilometri din București. Joi se anunțase cod galben de ninsori și ceva cod portocaliu spre Moldova, eram relativ cu nervii întinși, dar de fapt nu s-a întâmplat nimic. După Bușteni și pînă la Brașov a fulguit foarte ușor, genul care nici nu se așează. Drumul a fost absolut liber și de alfel a fost bine și la întors, așa că bănuiesc că televiziunile de știri încă mai sperie șoferii. Sau pur și simplu n-a ieșit lumea acum.
Sighișoara am găsit-o la fel, goală și relativ înghețată. N-am rezistat la plimbări mai lungi de două ore. Am stat la Casa Legenda, despre care o să fac un articol separat.

Totul despre Sighișoara: cazare, mancare, prețuri – obiective turistice. Istorie.

Turnul cu Ceas - Sighisoara
Turnul cu Ceas – Sighisoara

Sighișoarea – cetatea

Am mai vizitat o dată cetatea Sighișoara, dar pe fugă. Acum am avut două zile libere, doar pentru noi. Câțiva alți turiști rătăciți, din care trei erau japonezi. Un grup de oameni cu rucsaci foto plini, camere foto DSLR și trepiede, păreau că sunt militari în acțiune. Tare sunt curios ce era cu ei, vreo tabără foto, curs foto la Sighișoara, cine știe. În rest pauză. Singurii oameni prin cetate erau cei de la Anticariate și magazine de suveniruri, câțiva la restaurante. Era deschis la Burg Hostel, la hotel Sighișoara și încă un alt restaurant. În rest, trebuia să mergi pînă jos.

Niciun magazin obișnuit, alimentar, nu era deschis sus. Cel mai aproape era la vreo 1,5 kilometri. Noroc că am avut apă de-acasă 🙂

Sighisoara - Turnul cu Ceas vazut de la Biserica din Deal
Sighisoara – Turnul cu Ceas vazut de la Biserica din Deal

Turnul cu Ceas. De departe cel mai impresionant edificiu din Cetate, dar nu este deloc singurul. Este un punct de atracție important și treci prin el practic când mergi spre oraș. Poate fi vizitat și am urcat sus să facem poze acolo unde străjerii urmăreau fiecare mișcare pentru a surprinde o invazie a turcilor. Ceasul are mecanismul similar celui original, este o încântare să vezi cum funcționează, câtă imaginație și pricepere le-a trebuit să realizeze asta. Figurinele se mai mișcă doar pe partea de sud, unde zilnic se schimbă figurina. Cele dinspre nord/cetate nu se schimbă, dar toboșarul poate fi văzut când bate toba. Acoperișul multi-color are nuanțe diferite în funcție de lumină. Prețul biletelor? 12 lei pentru adult și 6 lei pentru copii, taxa foto era 30 de lei.

Sighisoara - Biserica din Deal
Sighisoara – Biserica din Deal

CLICK pe imagini pentru mărirea lor!

Biserica din Deal. Este o construcție din secolul 12, dar dedesubt au fost descoperite și urme mai vechi. A fost la început un turn și un gard de apărare, apoi s-a modificat pe parcurs. Biserica în forma actuală este din 1525. Un principe maghiar a fost înscăunat acolo în 1631. Au fost două renovări după Revoluție, au descoperit picturi vechi și cripte ascunse. Sunt morminte sub podeaua bisericii. Prețul biletelor? 2 lei parcă, fără posibilitatea de a face poze în interior. Mi-a plăcut cimitirul din spatele bisericii.

Biserica dominicana - Sighisoara
Biserica dominicana – Sighisoara

Biserica dominicană. A aparținut Mănăstirii Dominicane, lăcaș de cult demolat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Biserică a fost construită în secolul al XIII-lea, fiind atestată documentar pentru prima data în anul 1298, într-o indulgență data de Papa Bonifaciu al VIII-lea. Promitea mântuirea sufletelor pentru cei care făceau pelerinaje la acest lăcaș. Situată în Piața Cetății din Sighișoara, biserica se învecinează cu Turnul cu Ceas. Este în continuare în renovare, nu am apucat să o vizităm acum.

Sighisoara - catedrala romano-catolica
Sighisoara – catedrala romano-catolica

Catedrala romano-catolică. Cea mai “nouă” biserică din zonă, catedrala Sfântul Iosif din Sighișoara a fost construită în anul 1894, după demolarea Mănăstirii Maicilor Franciscane și a Turnului Lăcătușilor. Această se află și astăzi în partea nord-estică a cetății, lângă zidul de incintă. Sunau clopotele în fiecare dimineață la 6. Să tot vizitezi așa…

Sighișoara - Turnul Cizmarilor
Sighișoara – Turnul Cizmarilor

Turnul cizmarilor. Foarte aproape de catedrala catolică, turnul se păstrează cel mai bine, deși nu arată de parcă ar fi renovat sau întreținut măcar. Deși este departe relativ de centrul turistic, merită o vizită. Și lângă el puteți vedea orașul Sighișoara de la înălțime, de pe unul din zidurile de observație.

Mâncare în Sighișoara – prețuri

Am mâncat la Concordia, un pub situat sub Turnul cu Ceas pe calea care coboară din Cetate spre oraș. Destul de cochet, meniul zilei era 13 lei cu tot cu supă, felul doi, desert și băutură. Am luat o pizza family care era 42 de lei, dar s-a dovedit incredibil de mare la 1.200 de grame. Am mâncat supă-cremă de ciuperci și supă-cremă de roșii, 8 lei porția. Berea era 5-6 lei, cu maxim 9 lei o nefiltrată germană. Cafeaua 5-10 lei, depinde de variante și frișcă sau ce mai alegeai. Am luat lichiu, o plăcintă cu brânză dulce, 12 lei și avea 600 de grame, imens.

Altădată am mâncat la Burg Hostel, o locație din Cetate, dar mai românească așa. Aici aveau mâncăruri și mai ieftine, berea de la 3 lei, vin fiert, sărmăluțe. Am luat un platou “cu de toate” care avea gulaș, papricaș, cârnați, pui, mici, sarmale, cartofi prăjiți. A fost 40 de lei, dar arhi-suficient pentru toată familia.

Am făcut cumpărături la o alimentară din vale, tot coborând pe la turnul cu Ceas, în dreapta. Prețuri de alimentara, nu de supermarket, dar a fost ok. Iaurt cu pîine pentru micul dejun, cafea de făcut la ibric și așa mai departe.

Poze din Sighișoara

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *