Roadeș, Transilvania: perfect pentru o vizită în vacanță

Dacă ieri v-am povestit despre Criț, astăzi a venit rândul Roadeș, un alt sat din zona săsească a Transilvaniei, aproape și el de Viscri. Dacă treceți prin zonă, dacă mergeți la Săptămâna Haferland, faceți o vizită și în Roadeș, nu vă sfiiți să faceți o vizită. Drumul este greu din E68/DN1 pînă la Roadeș, cu gropi, dar sunt numai 3 kilometri, trece repede, mergeți încet.

Roades, Transilvania (20)

Roadeș

Satul este tot pe drumul Brașov/Sibiu, pe E68/DN1 cum vreți să spuneți. Zona a fost denumită de localnici Haferland – Țara Ovăzului – pentru că sașii făceau un ovăz foarte bun, care creștea bine în zona deluroasă cu climă schimbătoare. De altfel Săptămâna Haferland este tot un eveniment al sașilor, care vor să relanseze turistic această zonă. Festivalul Săsesc se face din 2013, este acum a treia ediție. Întâlnirea comunitații sașilor va fi în perioada 6-10 august cu evenimente în diverse sate din zonă. Meșteșuguri, concerte la orgă, festival de dansuri și evenimente gastronomice. Se vizitează obiectivele turistice și se merge cu bicicleta pe pistele amenajate.

La Roadeș, am văzut amenajările realizate de Fundația Tabaluga, proiecte incredibile, parcă venite din altă lume. Din acea lume normală în care am vrea să trăim cu toții. Am văzut zona amenajată pentru cazare, cu camere foarte frumoase și bine dotate, zona de mic dejun / cafea / stat la povești, ar am văzut și ce au amenajat pentru activitățile cu copiii pe care le fac, ferma pentru copii, centrul de vacanță și așa mai departe.

Biserica fortificată din Roadeș nu am văzut-o decât de la distanță, dar mie mi se pare că autoritățile au lăsat-o în paragină. Avea și niște crăpături verticale vizibile… Merită și o plimbare prin sat, luați contact cu România reală, oamenii din zona rurală, nu numai ceea ce vedeți la oraș în fiecare zi. Una peste alta, merită vizita din toate punctele de vedere. Greu la Roadeș pentru că nu puteți lua masa de prânz sau cina, trebuie să gasiți în alte localități pensiuni care oferă asta sau să mergeți tocmai la Sighișoara, la peste 30 de kilometri. Dar vizita merită.

Noi nu am petrecut foarte mult timp în Roadeș, am fost doar în trecere. Dar puteți să vă cazați acolo, să participați la activitățile din regiune și să mâncați fie la pensiune, fie la Criț sau Viscri, fie să mergeți la Sighișoara.

 

Galerie foto din Roadeș

One comment

  1. Am hotărât să merg într-o călătorie, să descopăr locurile frumoase din Transilvania și am descoperit agenția PriceCarz. M-a uimit plăcut varietatea de mașini și opțiunile flexibile de închiriere. Procesul a fost simplu, iar tarifele competitive m-au convins să încerc serviciul lor. Recomand cu încredere pentru o experiență de închiriere auto convenabilă și prietenoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *