Pregătiri pentru Săptămâna Haferland, festivalul sașilor din 2016

Am susținut Săptămâna Haferland în 2015, iar astăzi am fost la evenimentul care pregătește festivalul sașilor din 2016. Rgiunea Rupea-Saschiz a fost botezată “Țara ovăzului” pentru că se cultiva pe vremuri doar ovăz, nu era o zonă foarte bogată, nu aveau vie sau alte culturi.

0004

Festivalul Săsesc se face din 2013, anul acesta au ajuns la a patra ediție. Întâlnirea comunitații sașilor va fi în perioada 10-15 august 2016, cu evenimente în diverse sate din zonă. Meșteșuguri, concerte la orgă, festival de dansuri și evenimente gastronomice. Se vizitează obiectivele turistice și se merge cu bicicleta pe pistele amenajate.

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, având ca scop promovarea valorilor culturale și de a reînvia obiceiuri și meserii străvechi.
Intenția lor a fost de a promova cultura săsească, dar și turismul în zonă.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiștilor a ajuns la aproximativ 1000, iar în ediția din 2015, la peste 1500, mulți dintre aceștia nefiind originari din zonă, dar atrași însă de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.

Detalii găsiți la ei pe site sau pe pagina de Facebook. Anul acesta imaginea Festivalului este Dan Bittman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *