Am fost la Târgul meșterilor populari la Muzeul Astra Sibiu

Muzeul Astra Sibiu a organizat în perioada 11 – 15 august 2017 unul dintre cele mai mari târguri de creatori populari din ṭară. Am fost acolo să îi văd și am redescoperit după niște ani casele din muzeu.


Timp de 5 zile, aleile muzeului și casele tradiționale din muzeul ȋn aer liber prind viață prin prezența meșteșugarilor din toată țara. 
Peste 120 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării, dar și din Republica Moldova, vor fi prezenți în perioada 11 – 15 august la Muzeul ASTRA din Sibiu pentru a participa la Târgul Creatorilor Populari din România. Încă din anul 1983, evenimentul reunește meșteri populari de diferite etnii, care au învățat tainele meșteșugurilor tradiționale de la strămoși și încearcă în prezent să le ducă mai departe. Acest târg este cunoscut și sub denumirea de ,,Târgul de Sfânta Maria”, întrucât se încheie chiar în ziua marii sărbători.

,,Ediția din acest an a Târgului Creatorilor Populari este o dovadă clară a continuității culturale pe care Muzeul ASTRA o oferă la capitolul meșteșuguri tradiționale. În cadrul evenimentului vom avea în premieră foști laureați ai Olimpiadei Naționale de Meșteșuguri Artistice Tradiționale care au devenit meșteri populari, restauratori sau instructori pentru alte generații. Vor fi prezenți pentru prima dată acum alți meșteri din județul Sibiu care au fost identificați anul acesta în urma unei campanii de repertoriere a patrimoniului imaterial. ”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

11 membre ale șezătorii online Semne Cusute, coordonate de doamna arhitect Ioana Corduneanu, vor susține pe toată durata târgului ateliere demonstrative de tors, țesut, croit, cusut sau brodat ii și cămăși tradiționale la Gospodăria din Râșculița. De altfel, vizitatorii Muzeului mai pot vizita expoziția ,,Ia Aidoma” , unde sunt expuse creațiile acestei șezători, până în 15 august, în paralel cu Târgului Creatorilor Populari.

Duminică, 13 august 2017, între orele 18.00 și 20.00, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber va avea loc un concert susținut de formația Schlager – Taxi ale căror melodii sunt cunoscute atât în rândul tinerilor sași din Germania, cât și a celor din Sibiu. Trupa este compusă din două generații, Erhard și Fred, originari din Cristian, județul Sibiu și fiii acestora, Robin și Jan. Cu această ocazie se lansează noul CD Zartbitter, iar în pauza concertului, timp de 20 de minute, vizitatorii vor avea parte de un program de dansuri tradiționale săsești susținut de trupa Ludwigsburger Tanzgruppe din Germania – sub conducerea doamnei Stephanie Kepp. De asemenea, luni vizitatorii Muzeului ASTRA din Sibiu sunt invitați la un spectacol de cântece și dansuri tradiționale din zona Chișinăului susținut de Ansamblu de cântec și dans popular al Colegiului Național de Medicină și Farmacie “Romanita”, condus de instructorul Mihai Siminică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *